Sydney’s ultimate trees are fine Port Jackson Figs. The pachyderms of the vegetal reign: fruit bearing, with dark glossy leaves and populated by many bird and bat colonies, they form the backdrop to “The New Twin Peaks” house designed by Luigi Rosselli Architects.

Built on the bones of a solid 1970s Rose Bay home with an existing single roof ridge to the front and a substantial addition to the rear under a new second roof ridge; these design elements are the aspects that differentiate this new Twin Peaks from the original, Queen Anne, gabled Twin Peaks.

Designed with a modern language of sharp edges, abstract forms, robust cantilevered canopies and oversized windows, this project is a contemporary version of the double gables, shingles and traditional glazing.

The children’s bedrooms are located under the first, larger, zinc clad gable. The second steeper gable contains the cathedral ceiling of the master bedroom. The double height ceiling of the master bedroom is matched by the soaring ceiling height of the entrance lobby and particularly in the giraffe sized spaces of the kitchen and dining rooms. It was an intentional decision to create this vertical architecture so that it corresponds to the pre-existing Pencil Pines that flank the swimming pool in the garden.

The main spine of the home is a central cascading stair, descending from the bedrooms at the top to the mezzanine entry landing, and from the entry flowing down to the middle level containing the study and rumpus room, down to the large living, dining and kitchen spaces. This gentle descent in the main living spaces culminates in four metre tall sliding doors that lead to the deck and pool area, and which slide away into the wall cavity to create an unobstructed flow into the garden.

 

See more from Luigi Rosselli on Yellowtrace here.

 

News in-post Banner | Yellowtrace

 


[Images courtesy of Luigi Rosselli Architects. Photography © Justin Alexander.]

 

About The Author

Team Yellowtrace

Team Yellowtrace is a small and highly dedicated bunch of cool kids who assist in the production of design stories, general admin and correspondence associated with each and every post. The team works tirelessly behind the scenes, providing invaluable support to the Editor In Chief. Extreme love and respect to the power of ten!

2 Responses

  1. Johnb

    So many wonderful interior design features. But, externally it looks like an industrial unit from the front. It’s the roof line that spoils it.

    Reply

Leave a Reply