Referencing principles of architectural modernism, Studio Wonder‘s latest store design for LIFEwithBIRD combines layered volumes, clean lines, and an assemblage of textural materials. This combination establishes a multi-faceted backdrop to feature the minimal lines of the clothing commonly known to the Australian fashion brand.

“Having worked with LIFEwithBIRD on many retail iterations, this store was an opportunity to shift focus and propose an innovative direction for the customer, alongside venture into a new market at Bondi Junction,” explains the design team.

Light grey concrete, full-height glass, dark timber veneer, crisp white rendered walls and stainless steel form the basis of the material palette. These are offset against patterned tiles, dark teal carpet, tan leather, tall linen curtains and a carefully curated collection of vintage and new furniture and lighting sourced locally and abroad.

The communal space of the fitting room area is separated from the sales area by a wall of glass bricks, providing privacy from the shopping mall outside. The mottled glass allows light to filter between the two spaces and enables silhouettes to be glimpsed through, highlighting activity on both sides. Graphic carpet defines the areas with an occasional chair and vintage floor lamp offering a moment to pause.

Fitting rooms are located behind dark timber pivot doors, with a warm wall light and stool tucked into each space, and large mirrors are placed at the front and rear of the store for collective use.

Experimentation with light is a key focus, working with a variety of sources to capture different moods throughout the small space. Structured light boxes are recessed into the ceiling along one length of the store giving the effect of natural light, directional spotlights are positioned to highlight the clothing racks, whilst a ceiling pendant and floor lamp offer decorative ambience.

Studio Wonder sourced key pieces from leading suppliers of furniture, lighting & finishes, including Light Project, Living Edge, Grazia & Co, Marta Sala Editions, Viabizzuno, Artedomus and Auburn Woodturning.

 

News in-post Banner | Yellowtrace

 


[Images courtesy of Studio Wonder. Photography by Tatjana Plitt.]

 

About The Author

Team Yellowtrace

Team Yellowtrace is a small and highly dedicated bunch of cool kids who assist in the production of design stories, general admin and correspondence associated with each and every post. The team works tirelessly behind the scenes, providing invaluable support to the Editor In Chief. Extreme love and respect to the power of ten!

One Response

  1. kennethmason1kapm

    While I enjoy a clean and uncluttered look as much as the next person, too many of these places look ‘incomplete.’ The dark/light colors only add to this feeling. I long to see a beautiful stained concrete wall in shops like this. A warm inviting color that welcomes you. The repeated use of dark and light strikes me like the inside of a freezer. A dead and sterile envinorment. I’m not a designer, but I do honor the ‘feelings’ I have when I view these pictures. I truly do value and respect the work and effort that went into them. But the bottom line is, ” lovely to look at, but uncomfortable to hold.” This is a shop I would look at, but I would never go into. Perhaps the subject of a future article, how many of these shops are still open and operating after one year? AND HAVE THEY CHANGED THIER LOOK?

    Reply

Leave a Reply