Bejing Cottage Refurbishment by Christian Taeubert + Sun Min | Yellowtrace

Bejing Cottage Refurbishment by Christian Taeubert + Sun Min | Yellowtrace

Bejing Cottage Refurbishment by Christian Taeubert + Sun Min | Yellowtrace

Bejing Cottage Refurbishment by Christian Taeubert + Sun Min | Yellowtrace

 

The pull of the big city life has left a good portion of Chinese countryside a little worse for wear. ‘Urban agglomeration’ is the pretty dreary term that describes the phenomenon – young people abandon the provincial life for the excitement of the bright, lucrative city, leaving villages and towns without inhabitants of a working age. Grandparents and grandchildren are left to pick up the slack – and struggle to sustain their rural way of life. It’s something that has struck a chord with Beijing-based architect Christian Taeubeut.

For Christian, a part of the answer to the problem might be in a tender gentrification of homes within these abandoned communities. Studio Cottage, in a suburban village near Beijing, is his first example.

 

Bejing Cottage Refurbishment by Christian Taeubert + Sun Min | Yellowtrace

Bejing Cottage Refurbishment by Christian Taeubert + Sun Min | Yellowtrace

 

First built in the 1970s, the home was left unoccupied and forgotten when its owners shipped off to the heart of the city. Christian’s idea was to maintain the rustic identity of the house, but to layer it with modern comforts and features – an effort to revive and rediscover the structure in a new time, rather than just preserve the past.

Christian worked closely with the farmer who had originally built the home (who was apparently happy that his country dwelling was getting a new lease on life). Using mostly locally sourced materials, the wide courtyard has been restored with areas for play and lounging. Inside, the home is laid out on an open plan, with large sliding glass doors and windows to allow the country air in. At one end are the master bedroom and bathroom, the kitchen and dining area runs through the middle, and a second, smaller sleeping space takes up the far corner.

 

 


[Photography by Boris Shiu & Christian Taeubert.]

 

About The Author

Sammy Preston

Sammy Preston is a writer, editor, and curator living in Sydney. Working especially within art and design, and then lifestyle and culture more broadly, Sammy is a senior writer at Broadsheet, and a contributing digital editor at Foxtel's Lifestyle platform. Sammy also contributes regularly to art and design press like VAULT Magazine, Art Collector, Art Edit, Habitus, and Indesign magazines. She's written art essays for MUSEUM, exhibition texts for Sophie Gannon Gallery, and has worked as an arts and culture editor for FBi Radio. In 2016, she worked as part of the editorial team for Indesign Magazine as digital editor during the publication's pivotal print and website redesign. Sammy was also the founding manager and curator of contemporary art space Gallery 2010—a curator-run initiative housed within a Surry Hills loading dock. The gallery hosted exhibitions with emerging and established artists from 2012 until 2016.

Leave a Reply