Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

 

Maybe the most striking element of Raúl Sánchez’s Duplex Tibbaut in downtown Barcelona is its bold spatial definition—a trick the Spanish architect seems to enjoy. Using geometry and a helping of buttery gold and charcoal black paint, Sánchez has tied two disparate and derelict apartments together as one pretty captivating two-storey home.

Set in a tired apartment block in the heart of El Raval, an artistic quarter close to the popular tourist-jammed market on La Rambla, both ground and first-floor dwellings were in a state of total neglect and disrepair. Sánchez was asked to refurbish the two 55 square metre apartments—and marry them together by adding an internal staircase and new master bedroom.

 

Related: IN 3 Apartment In Montréal, Canada By Jean Verville Architecte.

 

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

Duplex Tibbaut in Barcelona, Spain by Raúl Sánchez | Yellowtrace

 

After cutting into the first floor at an angle to create a new upper mezzanine level, two double-height golden cubes were inserted into the vaulted space, their vertices overlapping, both completely freestanding from the walled edges of the apartment. The wooden interiors of the cubes are varnished in dense black, a stark contrast to the brighter exterior shades. One cube houses the stairs to travel between floors, the other is a bed on the top floor, and bathroom and workspace on the ground level.

Materials are colour-matched to designate space even further: glass door frames and openings are either set in brass or black steel, depending on the area they access, and hinges and handles are also brass or chrome.

It’s brilliantly simple and perfectly striking—the neat floorplan is sliced yet clearly and cleverly defined without the need for other doors or enclosures, a clever furniture layout, or carefully placed carpets. Sánchez’s precise rotation of the cubes, the playful approach to volume, and the use of colour coding as guiding architecture answers all assumptions, but keeps the experience spirited and surprising too.

 

Words by Sammy Preston.

 

 


[Images courtesy of Raúl Sánchez. Photography by José Hevia.]

 

About The Author

Team Yellowtrace

Team Yellowtrace is a small and highly dedicated bunch of cool kids who assist in the production of design stories, general admin and correspondence associated with each and every post. The team works tirelessly behind the scenes, providing invaluable support to the Editor In Chief. Extreme love and respect to the power of ten!

Leave a Reply