Blackwood Street Bunker by Clare Cousins Architects / Shared Office Space in Melbourne

Blackwood Street Bunker by Clare Cousins Architects / Shared Office Space in Melbourne | Yellowtrace

Blackwood Street Bunker by Clare Cousins Architects / Shared Office Space in Melbourne | Yellowtrace

Blackwood Street Bunker by Clare Cousins Architects / Shared Office Space in Melbourne | Yellowtrace

Blackwood Street Bunker by Clare Cousins Architects / Shared Office Space in Melbourne | Yellowtrace

 

Clare Cousins Architects have re-designed this 1970’s office block in North Melbourne into their own workspace shared with a construction company. Interior fittings are picked out in black or white to distinguish among the diverse regions of the two occupants. The shared ‘Blackwood Street Bunker’ workplace retains the shell and reuses parts of the original fit-out, to create a non-corporate environment that evokes a sense of authenticity and capability.

The two businesses had previously shared a building and were keen to retain and enhance a sense of community. Unlike many shared studios which co-habit an entry and front-of-house amenities, this 440m2 floor-plan works in reverse. Separate entries and offices are divided up with colour-coordinated details, that lead through to a generous shared zone including kitchen, breakout-space and deck. “The deck is the heart of the shared concept with both offices and the kitchen/breakout space opening onto it through large banks of operable glazing. These shared facilities benefit both organisations professionally, socially, and spatially.” – Clare Cousins Architects.

 

Blackwood Street Bunker by Clare Cousins Architects / Shared Office Space in Melbourne | Yellowtrace

Clare Cousins' Melbourne Office, Blackwood Street Bunker | Yellowtrace

Blackwood Street Bunker by Clare Cousins Architects / Shared Office Space in Melbourne | Yellowtrace

Blackwood Street Bunker by Clare Cousins Architects / Shared Office Space in Melbourne | Yellowtrace

Blackwood Street Bunker by Clare Cousins Architects / Shared Office Space in Melbourne | Yellowtrace

 

White-painted walls mix with light plywood ceiling panels and joinery to boost the feel of the spaces. Resources, such as plywood is utilised for cabinets and walls that separate public and circulation areas from the workspaces, were specified in an untreated state to lower their cost and ecological impact. An injection of colour has been applied to the otherwise monochrome scheme by means of bright orange and blue painted stairwells that mark the entrances of the two firms – a clever way to make an otherwise sterile area become one of the most vibrant spaces.

See more projects by Clare Cousins Architects on Yellowtrace.

 


[Images courtesy of Clare Cousins Architects. Photography by Lisbeth Grosmann.]

 

About The Author

Team Yellowtrace

Team Yellowtrace is a small and highly dedicated bunch of cool kids who assist in the production of design stories, general admin and correspondence associated with each and every post. The team works tirelessly behind the scenes, providing invaluable support to the Editor In Chief. Extreme love and respect to the power of ten!

5 Responses

  1. Bürogemeinschaft

    […] nicht warten, um in unserem neuen Studio bewegen .. 2015 hätte nicht besser beginnen über Yellowtrace von Clare Cousins ​​Architekten Photography Lisbeth […]

    Reply
  2. » The Terrazzo Trend

    […] No. 1  Terrazzo tiles, widely recognised as the preferred flooring for public places such as institutions, subway stations and patios, is now making a comeback — spilling out of the commercial arena and into private spaces, like the home. […]

    Reply

Leave a Reply