Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

 

Designed by Beijing-based META-Project, this mountainside structure looks like a villain’s secluded lair in a James Bond film. Its purpose in reality, however, is a lot less foreboding.

Peering over the icy Songhua Lake from a distance, the monolithic building is an open ski pavilion, offering a little respite from the Chinese slopes to skiers visiting the nearby resort.

Positioned at the top of a steep slope and the edge of a dense forest, the pavilion is totally submerged in the natural environment and its dramatic elements: overwhelming white snow in winter, and lush woodlands in warmer months.

 

Related: So Hot Right Now // Scale Shingles in Architecture & Design.

 

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

Stage of Forest: Ski Pavilion at Songhua Lake Resort of Jilin, China by META-Project | Yellowtrace

 

While it is certainly spectacular at a distance, material details make a closer viewing almost equally as enchanting. Made up of a heavy concrete base and an upper platform that acts as a ‘stage’, the building’s exterior is clad in thatched Shou-Sugi-Ban charred cedar. To offset the timber, the concrete base also carries a wood-like texture.

Inside, an open oval skylight cuts through the red cedar roof—allowing both sunlight and snowflakes to float in. A second oval cutting in the floor of the platform has a glass pane but allows a clear view of the snowy slope below. For META-Project, it seems the idea of inside-outside architecture, or designing in nature, is about opening out new connections with the environment.

 

Words by Sammy Preston.

 

Related: So Hot Right Now // Scale Shingles in Architecture & Design.

 

 


[Images courtesy of META-Project. Photography by Su Shengliang, Shibiao Cao, Vanke Songhua Lake Resort & Shardisland.]

 

About The Author

Team Yellowtrace

Team Yellowtrace is a small and highly dedicated bunch of cool kids who assist in the production of design stories, general admin and correspondence associated with each and every post. The team works tirelessly behind the scenes, providing invaluable support to the Editor In Chief. Extreme love and respect to the power of ten!

One Response

Leave a Reply