ZEN-Houses in Liberec, Czech Republic by Petr Stolin Architekt | Yellowtrace
Photo © Filip Šlapal.

ZEN-Houses in Liberec, Czech Republic by Petr Stolin Architekt | Yellowtrace
Photo © Filip Šlapal.

ZEN-Houses in Liberec, Czech Republic by Petr Stolin Architekt | Yellowtrace
Photo © Alexandra Timpau.

ZEN-Houses in Liberec, Czech Republic by Petr Stolin Architekt | Yellowtrace
Photo © Alexandra Timpau.

ZEN-Houses in Liberec, Czech Republic by Petr Stolin Architekt | Yellowtrace
Photo © Alexandra Timpau.

ZEN-Houses in Liberec, Czech Republic by Petr Stolin Architekt | Yellowtrace
Photo © Alexandra Timpau.

ZEN-Houses in Liberec, Czech Republic by Petr Stolin Architekt | Yellowtrace
Photo © Alexandra Timpau.

ZEN-Houses in Liberec, Czech Republic by Petr Stolin Architekt | Yellowtrace
Photo © Alexandra Timpau.

ZEN-Houses in Liberec, Czech Republic by Petr Stolin Architekt | Yellowtrace
Photo © Alexandra Timpau.

 

The brief for Petr Stolin Architekt‘s ZEN-Houses in Liberec, Czech Republic called for a future residence that had to be designed around the basic production modules known as SIP (Structural Insulated Panel). The philosophy of SIP houses is based on absolute simplification of housing and development definitions. The perimeter of the houses determines the inner space, which becomes entirely freed of all attributes of a classical house. As for the exterior, the two volumes define three external living areas – public, semi-public and private.

The severity and simplicity of the architectural structure was inspired by contemporary Japanese architecture. The experimental character of the two houses – one an office, the other a residence – were the conceptual starting points for the project. The deliberate austerity of the achieved forms bring about new lifestyle qualities to an environment constructed in such a simple and humble way.

Thanks to the site composition, building orientation and large openings towards strategic vistas, the neighbouring landscape is always accessible in relation to the houses. Although the interior measure only 3 meters in width, the spaces don’t feel confined and enclosed as they connect and flow towards the vistas, with well-balanced proportions further enabling a unique spatial experience. The residents are able to maintain mutual visual contact between the houses, while the inner courtyard becomes an additional outdoor room.

 

Related post: So Hot Right Now // Living Large in Small Spaces.

 

 


[Images courtesy of Petr Stolín Architekt. Photography by Filip Šlapal and Alexandra Timpau.]

 

About The Author

Team Yellowtrace

Team Yellowtrace is a small and highly dedicated bunch of cool kids who assist in the production of design stories, general admin and correspondence associated with each and every post. The team works tirelessly behind the scenes, providing invaluable support to the Editor In Chief. Extreme love and respect to the power of ten!

Leave a Reply